Valmieras Valsts ģimnāzija 

Latvia 

14.05.2021| Vai tu zini, kā mājas Franču Polinēzijā atšķiras no mājām Latvijā?

Kā veidot videi draudzīgu un ilgspējīgu māju, pilsētu un apkartni?

Valmieras Valsts ģimnāzijas 10.a klases jaunieši Erasmus+ projektā GAYA (Globalās alternatīvas jaunajiem aktīvistiem) darbojas jau kopš novembra, bet pandēmijas dēļ vēl nav bijusi iespēja klātienē satikties ar draugiem no mūsu sadarbības skolām Somijā, Itālijā, Francijā, Beļģijā un Franču Polinēzijā.

https://vvg.lv/erasmus-projekta-gaya-tiksanas-belgija/ 

Projekta ietvaros jaunieši pēta un meklē risinājumus gan savas kopienas, gan valsts, gan globālā mērogā klimata izmaiņu seku mazināšanai. Lai dalītos ar savām idejām un uzzinātu, kā pielāgojamies klimata pārmaiņu ietekmei uz vidi, 6.mijā ZOOM platformā tikāmies ar jauniešiem no partnerskolām. Mazās grupās apspriedām, kā plānotu veidot dabai draudzību un ilgtspējīgu māju, pilsētu un apkārtni. Izskanēja domas par saules paneļu uzstādi, enerģijas ieguvi no atkritumiem, urbāno dārzniecību, dabas materiālu izmantošanu.

10.a klases skolēnu galvenās atziņas pēc šis tikšanās:

Ainārs Melderis : Iepatikās doma par bioloģiskās daudzveidība lielo nozīmi – koku, augu stādīšana, mazu parku ierīkošana. Enerģijas  taupīšanai noderīga būtu mazu vēja turbīnu un saules paneļu uzstādīšana.

Megija Lukjanoviča: Sapratu, ka nav man nemaz “tik” slikti ar to angļu valodu, kā es domāju 😂

Alīna Zaduņenko: Neskatoties uz to, kurā pasaules vietā Tu varbūt atrastos, idejas var būt daudz un dažādas, bet pārsvarā visai grupai ir viens mērķis un, ja labi grib, var komunicēt dažādās valodās vienlaicīgi.😅

Vilis Tiltiņš: Sapratu, ka no ekoloģiskā punkta viss ir slikti saorganizēts. Mums vajag taupīgāk lietot elektrību un ūdeni

Aurēlija Aizupiete: Uzzināju, ka Somijā gada vidū līst visvairāk. Visvieglāk ir sarunāties dzimtajā valodā – pat ja citi franciski nesaprot. Ūdeni izmanto mazāk, ka iet dušā, nevis vannās.

Jānis Biernis: Ja ir vēlmekomunicēt, tad tas nav tik grūti. Jāmācās svešvalodas, jo franciski runā visi, bet ne latvieši.

Alīna Paula Ķirse: Sapratu, ka mums visiem ir ļoti labas idejas, lai padarītu Zemi zaļāku. Uzzināju, ka visi domā, ka arī mēs perfekti saprotam franču valodu.

Kristaps Ādamsons: Jācenšas pēc iespējas maza radīt CO2 izmeši.   

Sintija Ulme: Uzzināju, ka Itālijā vasaras periodā ārā ir gaišs līdz astoņiem vakarā; tas dod iespēju dienas laika netērēt tik daudz elektrības. Uzzināju to, ka cilvēki būtu gatavi krāt ūdeni, piemēram, no lietus un to pēc tam izmantot sadzīvē.

Līga Āboliņa.: Grupa, kurā es biju, nonāca pie secinājuma, ka no ekoloģiskā viedokļa, pilsētas, kurās mēs dzīvojam nav labi organizētas, tāpēc ka tik daudzi pārvietojas ar mašīnām. Risinājums, kurš izskanēja, ir vairāk iet kājām un braukt ar riteni, un rīkot tādās kā „savākšanas” dienas, kad tiek savākta makulatūra, otrreiz pārstrādājamās lietas un tā tālāk.

Līva Krievāne: Pārrunājām jau zināmas lietas – vajadzētu stādīt kokus, taupīt ūdeni, izvēlēties aktivitātes, kas nepiesārņo dabu ar ķimikālijām. Uzzinājām, ar kādām darbībām varētu sasniegt šo vēlamo rezultātu, piemēram, mašīnas vietā pārvietoties ar velosipēdu, izmantot lietus ūdeni, kur tas iespējams

Lauma Bērziņa:   Latvijā cilvēki ceļ mājas, lai saule spīdētu iekšā pēc iespējas vairāk, taču Taiti mājas būvē ēnā. Lai izveidotu eko-draudzīgu māju, jāizvairās no paklājiem.

Roberts Bleikšs: Es sapratu, ka klimata problēmas ir aktuālas visā pasaulē, un ikvienā projekta dalībvalstī jaunieši vēlas tās risināt. Vēl sapratu to, ka gribu satikties ar šiem jauniešiem klātienē un sarunāties ar viņiem aci pret aci, jo attālināti šis process norit diezgan sarežģīti.

Darbs projektā turpinās, pētīsim klimata vēsturi, transporta un pārtikas rūpniecības problēmas. Ļoti ceram, ka pavisam drīz ar saviem paziņām no visas pasaules tiksimies arī klātienē.


30.10.2021 https://www.facebook.com/VVGskola 12.10.2021

05.2022

17.05.2022

Latvijas Universitātes 13.Starptautiskās profesoru nedēļas "Internationalization and Future"/ 21.Starptautiskās studentu pētījumu nedēļas "Research Ants of the Education Nest" konference


 

Erasmus+ projekta GAYA klimata pētījumi Itālijā

 

Erasmus+ projekta GAYA skolēnu un skolotāju tikšanās notika 1.-7. maijam pilsētā Civitanova Marshe. Projekta vizītē piedalījās delegācijas no Somijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas un Latvijas. Šoreiz galvenā tematika tika veltīta pārtikas saiknei ar klimata izmaiņām. Skolēni bija sagatavojuši daudzveidīgas prezentācijas gan par eko marķējumiem, gan par pārtikas atkritumu problēmu, gan par ēšanas paradumiem un to saikni ar globālo sasilšanu. Skolēniem bija lieliska iespēja komunicēt ar citu valstu jauniešiem, strādājot grupās un meklējot risinājumus ilgtspējīgai attīstībai.

Interesants pasākums bija jauniešu parlamenta prezidenta vēlēšanas, kurā mūsu Mārcis ieguva viceprezidenta titulu.

Itāļu kolēģi bija sagatavojuši daudzveidīgu programmu – varējām iepazīt kultūrvēsturisko Urbino vecpilsētu un sajust vēsturisko mākslas elpu Ascoli vecpilsētā.

 

Ko par braucienu saka paši skolēni?

 

Vilis

Mani ļoti pārsteidza itāļu viesmīlība un tas, cik skaista ir Itālijas daba. Mani izbrīnīja Itālijas kalni ar savu krāšņumu. Kā arī man ļoti atmiņā ir palicis tas, cik viegli varēja pieiet pie cilvēkiem un uzsākt sarunas, un šādā veidā beigu beigās bija iegūti tik ļoti daudz labu draugu, ka pēc dažām kopā pavadītām dienām bija ļoti grūti atvadīties. Protams, tagad vēl joprojām ar daudziem no viņiem uzturu kontaktus. Es ieteiktu katram skolēnam, kam ir spējas un vēlme runāt angliski, pieteikties šajā brīnišķīgajā projektā. Jo tā ir laba iespēja paplašināt savu dzīves skatījumu, kā arī laba iespēja iegūt daudz jaunu draugu dažādās valstīs.

 

Alīna

1.maijā mēs, 4 skolēni no 11.a klases, devāmies braucienā uz Itāliju Erasmus+ GAYA projekta ietvaros. Šīs nedēļas laikā mēs iepazinām daudz jaukus un inteliģentus cilvēkus, kurus tagad varam saukt par saviem draugiem. Mēs ļoti  satuvinājāmies, īpaši vakaros pēc nodarbībām dodoties kopīgās pastaigās, un kopīgajās spēlēs.

Interesanti, ka Itālijas skolās vērtēšana un atzīmju izlikšana ir atšķirīga (darbi tiek vērtēti no 4 līdz 10), patika skolas arhitektūra – skola bija ļoti gaiša un saulaina.

Sadalītajās darba grupās no sākuma bija sarežģīti komunicēt, jo visi tomēr labi nezina angļu valodu, bet ar Google tulkotāja palīdzību beigās visi varējām komunicēt savā starpā.

Man ļoti patika Itālijas pilsētiņas kalnos - tās ir vēl skaistākas nekā es domāju. Es personīgi, turpināšu sazināties ar projektā iegūtajiem draugiem, kuri man jau tagad pietrūkst. 

 

Mārcis

Ceļojums uz Itāliju bija patiešām jautrs un acis atverošs. Es tiešām biju pārsteigts, ka visi projekta dalībnieki bija ļoti draudzīgi un runīgi. Bija patiešām interesanti apskatīt Itāliju – īpaši kalnainās ainavas, mūsu pierastā Latvijas ainava ir ļoti atšķirīga. Bija interesanti doties uz Itālijas muzejiem un uzzināt par to vēsturi. Man ļoti patika redzēt un uzzināt vairāk par itāļu kultūru, jo tā ļoti atšķiras no mūsējās. Visvairāk mani pārsteidza tas, cik silts tur bija salīdzinājumā ar Latviju.

Pats jautrākais laiks mums bija pēc nodarbībām skolā, kad spēlējām kāršu spēles savā viesnīcā vai devāmies pastaigās, jo varēja parunāties un iepazīties ar citiem skolēniem. Es ieteiktu visiem pārējiem skolēniem izmantot iespējas doties uz citām valstīm un runāt par svarīgām globālām problēmām, jo ​​​​tas mūs visus vieno neatkarīgi no tā, no kurienes mēs nākam.


 

Līga

Mani pārsteidza tas, ka jauniešiem no dažādām valstīm ir ļoti atšķirīgas angļu valodas zināšanas. Galvenokārt tie pārvaldīja franču valodu, kuru es nemāku, tāpēc ar to cilvēku daļu man bija ļoti sarežģīti komunicēt. Šīs grūtības visvairāk atspoguļojās grupu darbā, jo mūsu grupā vairākuma pamatvaloda bija franču, tāpēc viņi runāja franciski un necentās ieklausīties cilvēkā, kas runā angliski. Jāsaka, ka man izdevās izveidot draudzību ar vienu somu meiteni. Mums izveidojās ļoti labs kontakts un es domāju, ka mēs sazināsimies arī turpmāk.

Kā arī mani pārsteidza tas, ka Itālijā bija ļoti daudzveidīgas picas - es nevarēju iedomāties, ka uz picas šķēles var atrasties valrieksti, frī kartupeļi.

Man ļoti patika ekskursijas. Visvairāk man patika Pinacoteca Civica Ascoli Piceno mākslas muzejs. Tajā varēja aplūkot dažādu mākslinieku gleznas un skulptūras. Man ļoti patika Ugolino Panichi skulptūra Ritratto della Contessa Lara, portrait of Countess Lara un Francesco Vitalini gleznotāja darbs Monte Mario. Tā kā pati spēlēju vijoli, mani ļoti patīkami pārsteidza vijoļu ekspozīcija, tas bija kaut kas īpašs! Kā piemērus varu nosaukt, piemēram, Ferdinando Sacconi vijoli, 1927, Giuseppe Stefanini vijoli, 1962, un bija iespēja apskatīt vēl daudzus citus vijoļu eksponātus. Bija ļoti interesanti iepazīt nedēļas laikā šīs trīs skaistās Itālijas pilsētas: Civitanova Marche, Urbino, Ascoli Piceno.

Īpašs pagodinājums bija runāt darba grupas vārdā par tēmu ''Ātrā ēdināšana vai mazie ilgtspējīgie uzņēmumi, apzināta produktu izvēle'' noslēguma konferencē, kas notika pilsētas municipalitātē, kura tika raidīta arī tiešraidē.

Skolā, kas mūs uzņēma, ir arī mākslas novirziens. Tas piešķīra šim braucienam unikālu iespēju satikt daudzus jaunus topošos māksliniekus, dizainerus. Es noteikti ieteiktu citiem iesaistīties šāda veida projektos, jo var uzlabot savas valodas zināšanas, iepazīt jaunus cilvēkus, apskatīt jaunas vietas.

 

Līga Āboliņa, Alīna Zaduņenko, Mārcis Zušmanis, Vilis Tiltiņš


18.11.2022

10.2022

04.2023